Składniki:
- 1 kg grubych żeberek wieprzowych podzielonych na porcje
- kawałek zmiażdżonego korzenia galangal (około 4 cm)
- kawałek zmiażdżonego kłącza imbiru (około 4 cm)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- kawałek kory cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżka zmiksowanej, gotowanej fasoli
- 12 nie obranych ząbków czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przyrządzenia:
Pociętą na porcję wieprzowinę umieścić na durszlaku, przelać dużą ilością wrzątku. Do przyrządzenia tej potrawy idealne jest naczynie kamionkowe. Z braku takiego możemy użyć rondla o grubych ściankach. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać galangal, imbir, mieloną kolendrę, cynamon, anyż, chwilę smażyć mieszając. Dodać żeberka, smażyć razem z przyprawami 5 minut, podlać kilkoma łyżkami wody. Dodać sos sojowy, cukier, czosnek, wymieszać. Ponownie dodać wrzącej wody w takiej ilości aby przykryła składniki potrawy, dodać zmiksowaną fasolę, przykryć i powoli dusić przez około 2 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości. Łyżką cedzakową wyjąc mięso, od łożyć do naczynia żaroodpornego, trzymać w gorącym piekarniku. Sos przecedzić, czosnek obrać z łupin, dodać do sosu, zmiksować. Jeśli sos nie będzie odpowiednio miękki zagęścić go mąką rozmieszaną z wodą. Zagotować. Podawać żeberka polane obficie sosem z ryżem na sypko, makaronem lub kopytkami. Polecam, pychota.