Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczne żeberka o orientalnym smaku (wyspa Bali)

Składniki:

  • 1 kg grubych żeberek wieprzowych podzielonych na porcje
  • kawałek zmiażdżonego korzenia galangal (około 4 cm)
  • kawałek zmiażdżonego kłącza imbiru (około 4 cm)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka zmiksowanej, gotowanej fasoli
  • 12 nie obranych ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru


Sposób przyrządzenia:

Pociętą na porcję wieprzowinę umieścić na durszlaku, przelać dużą ilością wrzątku. Do przyrządzenia tej potrawy idealne jest naczynie kamionkowe. Z braku takiego możemy użyć rondla o grubych ściankach. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać galangal, imbir, mieloną kolendrę, cynamon, anyż, chwilę smażyć mieszając. Dodać żeberka, smażyć razem z przyprawami 5 minut, podlać kilkoma łyżkami wody. Dodać sos sojowy, cukier, czosnek, wymieszać. Ponownie dodać wrzącej wody w takiej ilości aby przykryła składniki potrawy, dodać zmiksowaną fasolę, przykryć i powoli dusić przez około 2 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości. Łyżką cedzakową wyjąc mięso, od łożyć do naczynia żaroodpornego, trzymać w gorącym piekarniku. Sos przecedzić, czosnek obrać z łupin, dodać do sosu, zmiksować. Jeśli sos nie będzie odpowiednio miękki zagęścić go mąką rozmieszaną z wodą. Zagotować. Podawać żeberka polane obficie sosem z ryżem na sypko, makaronem lub kopytkami. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *