Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka kurczaka w pikantnym sosie

Składniki:

  • 12 skrzydełek
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 dymki
  • pieprz, chili

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • tarty imbir do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy wymieszany z ½ szklanki wody, włożyć skrzydełka, ugotować na pół miękko, odcedzić wywar. Przygotować marynatę mieszając składniki. Skrzydełka polać marynatą, wymieszać, odstawić na 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos. Wywar pozostały po obgotowaniu skrzydełek doprowadzić do wrzenia, przyprawić pikantnie, dodać posiekaną drobno dymkę, powoli gotować. Obsączyć skrzydełka z nadmiaru marynaty. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim skrzydełka aż zmiękną. Smak sosu skorygować marynatą pozostałą z marynowania skrzydełek, zagęścić mąką kukurydzianą rozmieszaną z wodą. Usmażone skrzydełka polać sosem i podawać.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *