Składniki:
- 12 skrzydełek
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 dymki
- pieprz, chili
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki białego wina
- 2 posiekane ząbki czosnku
- tarty imbir do smaku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy wymieszany z ½ szklanki wody, włożyć skrzydełka, ugotować na pół miękko, odcedzić wywar. Przygotować marynatę mieszając składniki. Skrzydełka polać marynatą, wymieszać, odstawić na 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos. Wywar pozostały po obgotowaniu skrzydełek doprowadzić do wrzenia, przyprawić pikantnie, dodać posiekaną drobno dymkę, powoli gotować. Obsączyć skrzydełka z nadmiaru marynaty. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim skrzydełka aż zmiękną. Smak sosu skorygować marynatą pozostałą z marynowania skrzydełek, zagęścić mąką kukurydzianą rozmieszaną z wodą. Usmażone skrzydełka polać sosem i podawać.