Składniki:
- 1 kalafior
- 1 szklanka śmietany
- 10 dkg tartego żółtego sera
- 2 dkg masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- só, biały pieprz
Dodatki:
- 5 dkg mąki
- 4 dkg jąder orzechów laskowych
- 5 dkg pokrojonego w kostkę masła
- sól, biały pieprz
- sos pomidorowy
Sposób przyrządzenia:
Kalafiora starannie wypłukać, podzielić na różyczki. Osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, dodać różyczki kalafiora obgotować. Śmietanę wymieszać z tartym serem, posiekanymi drobno orzechami (połowa), gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć obgotowane różyczki kalafiora, polać śmietaną, obłożyć pokrojonym w kostkę masłem i reszta posiekanych orzechów. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podawać z sosem pomidorowym.