Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (szynka)
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
- 3 kolorowe papryki
- 1 pokrojona w piórka cebula
- garść białej posiekanej kapusty
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować ocet, 2 łyżki oleju, natkę pietruszki i czosnek, przyprawić. Kapustę blanszować, paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić na nim cebulę, dodać paprykę i przyprawy, dusić powoli. Z umytego i osuszonego mięsa wykrawać kotlety, przyprawić, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Do uduszonych warzyw dodać do smaku przygotowanego sosu winegret. Na talerzu ułożyć kopczyk warzyw, a na nim kotlet. Podawać z ziemniakami lub frytkami.