Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wołowa wielkanocna

Składniki:

  • 2,5 kg mięsa wołowego z udźca
  • 15 dkg słoniny lub wędzonego boczku
  • 5 obranych ząbków czosnku

Marynata:

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć, osuszyć, pozbawić błon, żył i powięzi. Przygotować marynatę. Oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem ziół. Do letniego wywaru wlewamy wino, mieszamy, zalewamy mięso i odstawiamy na 3- 4 dni, średnio co 12 godzin przewracając je w bejcy. Po upływie kilku dni mięso wyjmujemy z marynaty i szpikujemy pokrojoną w słupki słoniną i czosnkiem. Tak przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200 st. C piekarnika i pieczemy 1, 5 godz. W czasie pieczenia polewamy marynatą. Mięso jest upieczone, gdy po nakłuciu w najgrubszym miejscu wypływa z niego przezroczysty płyn. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry z dodatkiem ziemniaków, kopytek, klusek śląskich itp. Znakomitym dodatkiem są buraczki zasmażane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *