Składniki:
– 40 dag krewetek mrożonych,
– 4 łyżki oleju,
– 2 cebule,
– natka selera,
– ząbek czosnku,
– zielona papryka,
– 5 dojrzałych pomidorów,
– łyżeczka słodkiej papryki,
– liść laurowy,
– tymianek,
– 2 krople sosu tabasco,
– 25 dag ryżu (2 torebki),
– sól
Wykonanie:
Posiekać obrane i umyte cebule oraz natkę selera. Z umytej papryki usunąć gniazdo nasienne i pociąć ją na drobne kawałeczki, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory zalać wrzącą wodą i pozostawić w niej na kilkanaście sekund, a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju obsmażać przez 5 min posiekaną cebulę z selerem, paprykę i czosnek, potem dodać liść laurowy, słodką paprykę, tymianek, sos tabasco, kawałki pomidorów i sól. Dusić przez 15 min, wrzucić krewetki i dusić jeszcze kolejne 4 min. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
1 comment for “Krewetki z ryżem na gorąco”