Składniki:
- 1 kg mięsa z dzika lub sarny,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 25 dag pieczarek,
- 3 łyżki sklarowanego masła,
- 4 średnie cebule,
- po 1 czubatej łyżce koncentratu pomidorowego i mąki,
- szklanka wytrawnego czerwonego wina,
- 1 liść laurowy,
- 2 goździki,
- 4 ziarnka jałowca,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki galaretki porzeczkowej,
- natka do przybrania.
Sposób wykonania:
-
Na maśle podsmażyć kolejno: pokrojone w kostkę mięso, cebulę pokrojoną w talarki i koncentrat pomidorowy. Całość przełożyć do rondla, chwilę poddusić i oprószyć mąką. Wlać 1 szklankę wody i 1 szklankę wina, dodać wszystkie przyprawy i dusić na małym ogniu przez godzinę.
-
Wyparowany sos uzupełniać wodą (nie za wiele!).
-
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Pieczarki pokroić na cząstki lub grube plastry i wraz z boczkiem dodać do potrawy, dusić do miękkości.
-
Pod koniec duszenia dodać galaretkę poprzeczkową.
Sposób podania: Jako przekąskę – w kokilkach z dodatkiem pieczywa. Jako danie obiadowe – z knedlami, kaszą gryczaną lub ziemniakami puree. Udekorować natką pietruszki
Liczba porcji: 6