Składniki:
- 45 dkg ryżu
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 drobno posiekana cebula
- ½ szklanki białego wina
- 20 dkg liści szpinaku
- 20 dkg grubo tartego sera Gorgonzola
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę, chwilę smażyć, dodać ryż, dokładnie mieszając smażyć przez 3 minuty, wlać wino i gotować aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion. Używając chochelki wlewać porcjami wrzący bulion do ryżu. Wlewać powoli czekając aż cały wlany już bulion wchłonie ryż. Gdy tak przygotowany ryż będzie dostatecznie miękki dodać ser, szpinak, przyprawy. Nadal podgrzewać mieszając aż ser się rozpuści , a listki szpinaku zaczną „więdnąć” Podawać natychmiast po przyrządzeniu.