Składniki:
- 2,5 kg żeberek wołowych
- 1 łyżka oliwy
- 2 obrane, pokrojone na ćwiartki cebule
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 3 pokrojone szalotki
- 1 szklanka czerwonego wina
- 50 dkg pokrojonych w kostkę pomidorów
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- suszone bazylia, tymianek, oregano
Sposób przyrządzenia:
Żeberka pociąć na porcję o długości około 5 cm (ja proszę w sklepie o pocięcie) Na patelni rozgrzać oliwę, opiec żeberka z obu stron, dodać cebulę, szalotkę i czosnek, powoli smażyć mieszając przez 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić doń przykryte pokrywą naczynie żaroodporne, zapiekać przez 3 godziny. Podawać z ziemniakami i duszoną kapustą kiszoną. Polecam, pychota.