Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsiki wołowe w sosie słodko kwaśnym

 

Składniki:


Klopsiki:

  • 50 dkg mielonej chudej wołowiny
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mielonych krakersów
  • 1 drobno posiekana cebula
  • sól, pieprz do smaku

Sos:

  • ¼ szklanki jabłkowego octu winnego
  • 1 szklanka keczupu
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 drobno posiekane cebule
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki klopsików dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kuliste klopsiki o wielkości piłeczki golfowej czy też  do tenisa stołowego. Uformowane klopsiki układać na blasze do pieczenia w ten sposób aby się nie stykały. Blachę nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec przez około 45 minut, pod koniec pieczenia usunąć folię. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować aż cukier się rozpuści. Skorygować smak sosu octem, cukrem i przyprawami. Upieczone klopsiki przełożyć do dużej salaterki, zalać sosem i podawać z dodatkiem ryżu lub pieczywa i surówek.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *