Składniki:
Klopsiki:
- 50 dkg mielonej chudej wołowiny
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki mielonych krakersów
- 1 drobno posiekana cebula
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- ¼ szklanki jabłkowego octu winnego
- 1 szklanka keczupu
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 drobno posiekane cebule
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki klopsików dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kuliste klopsiki o wielkości piłeczki golfowej czy też do tenisa stołowego. Uformowane klopsiki układać na blasze do pieczenia w ten sposób aby się nie stykały. Blachę nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec przez około 45 minut, pod koniec pieczenia usunąć folię. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować aż cukier się rozpuści. Skorygować smak sosu octem, cukrem i przyprawami. Upieczone klopsiki przełożyć do dużej salaterki, zalać sosem i podawać z dodatkiem ryżu lub pieczywa i surówek.