Składniki:
– 5 kg owoców
– 6 litrów a później jeszcze 2 litry wody
– 3 kg cukru
– 10 g kwasu cytrynowego
– 4 g pożywki fosforanu amonowego
– drożdże winne rasy Madera
Wykonanie:
Oczyszczone, dojrzałe (najlepiej po przemarznięciu) owoce zalać gorącą wodą. Po ostygnięciu część płynu zlać, rozpuścić w nim 50 dag cukru, kwasek cytrynowy, pożywkę oraz drożdże, najlepiej przygotowane już jako matka drożdżowa.
Wszystko razem wymieszać, dodać do owoców zalanych wodą, zatkać otwór butli korkiem z waty. Postawić w dość ciepłym pomieszczeniu przez 5 dni. Kilkakrotnie wstrząsać. Następnie wylać wszystko, przecedzić przez sito, owoce wycisnąć.
Wytłoczyny zalać 2 litrami ciepłej wody i po 24 godzinach wygnieść i przecedzić.
Zlać oba moszcze i jeśli nie będzie 10 litrów uzupełnić woda z pozostałym cukrem, jeśli będzie, to w części płynu rozpuścić cukier.
Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Po kilku tygodniach ściągać wino. Czekać do sklarowania.
Po pewnym czasie rozlać do butelek.
2 comments for “Domowe wino z owoców dzikiej róży – Przepis 1”