Składniki:
- 6 łyżeczek suchej zielonej herbaty
- 2 łyżeczki miodu
- 1 mały kawałek wanilii
- 1 szklanka spirytusu 96°
- 1 szklanka wody
Sposób przyrządzenia:
Wanilię drobno posiekać i zagotować w 1 szklance wody. Dodać herbatę, pozwolić aby temperatura naparu obniżyła się do około 40 stopni C, wymieszać z miodem. Tak przygotowany roztwór przelać do słoja i dodać spirytus, szczelnie zamknąć i odstawić w zacienione miejsce na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsać słojem aby nalew się dokładniej mieszał. Po 14 dniach nalewkę filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
Polecamy lekturę:
Nalewki i likiery garść informacji.