Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab lub karczek świąteczny

Składniki:

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • natka pietruszki i kolendry
  • liść laurowy, pieprz ziarnisty
  • sok z 1 cytryna
  • sól, pieprz

Marynata:

  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki oleju
  • 4 ząbki czosnku


Sposób przyrządzania:

Mięso umyj i dokładnie osusz. Zmiksuj czosnek z olejem i winem. Karczek przyprawić  pieprzem i solą, skrop sokiem z cytryny. Ułóż w misce, polej marynatą. Dodaj posiekaną natkę, a na koniec liście laurowe i ziarenka pieprzu. Miskę z mięsem przykryj i wstaw na 12 godzin do lodówki.  Tak przygotowane mięso ponacinaj z jednej strony i w nacięcia powkładaj plastry jabłka.  Piec w piekarniku nagrzanym do około 180 – 200 stopni C do momentu aż z głęboko nakłutego mięsa będzie wypływał bezbarwny płyn bez śladu krwi. Mięso w czasie pieczenia polewaj powstałym sosem i mlekiem. Znakomicie smakuje na gorąco i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *