Składniki:
- 2 kg karkówki wieprzowej
- 1 duże kwaśne jabłko
- natka pietruszki i kolendry
- liść laurowy, pieprz ziarnisty
- sok z 1 cytryna
- sól, pieprz
Marynata:
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- ½ szklanki oleju
- 4 ząbki czosnku
Sposób przyrządzania:
Mięso umyj i dokładnie osusz. Zmiksuj czosnek z olejem i winem. Karczek przyprawić pieprzem i solą, skrop sokiem z cytryny. Ułóż w misce, polej marynatą. Dodaj posiekaną natkę, a na koniec liście laurowe i ziarenka pieprzu. Miskę z mięsem przykryj i wstaw na 12 godzin do lodówki. Tak przygotowane mięso ponacinaj z jednej strony i w nacięcia powkładaj plastry jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do około 180 – 200 stopni C do momentu aż z głęboko nakłutego mięsa będzie wypływał bezbarwny płyn bez śladu krwi. Mięso w czasie pieczenia polewaj powstałym sosem i mlekiem. Znakomicie smakuje na gorąco i na zimno.