Składniki:
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 8 cytryn
- goździki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka rumu
- 900 g miodu
Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać goździki i gałkę muszkatową, gotować około 10 minut, schłodzić do temperatury 40 stopni C. W tak przygotowanej wodzie rozpuścić miód, przelać do słoja. Z dokładnie umytych cytryn cienko skroić skórę (bez białej włókniny, dodać do słoja. Z owoców wycisnąć sok i razem z rumem i spirytusem dodać do roztworu miodu w słoju, szczelnie zamknąć, odstawić na 2 doby. Po tym okresie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
Polecamy lekturę:
Nalewki i likiery garść informacji.