Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka Góralska Zimowa

Składniki:

    • 1 l spirytusu
    • 1 l wody
    • 8 cytryn
    • goździki
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 szklanka rumu
    • 900 g miodu


    Sposób przyrządzenia:
    Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać goździki i gałkę muszkatową, gotować około 10 minut, schłodzić do temperatury 40 stopni C. W tak przygotowanej wodzie rozpuścić miód, przelać do słoja. Z dokładnie umytych cytryn cienko skroić skórę (bez białej włókniny, dodać do słoja. Z owoców wycisnąć sok i razem z rumem i spirytusem dodać do roztworu miodu w słoju, szczelnie zamknąć, odstawić na 2 doby. Po tym okresie
    nalewkę filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *