Składniki:
-
- 1 duży kurczak
- 5 cebul
- 5 dkg smalcu
- 5 pomidorów
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego
- natka pietruszki, koperek, mięta
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć na niej porcje kurczaka. Obrumienionego kurczaka wyjąć, odłożyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, dodać do rondla z rozgrzanym smalcem, smażyć kilka minut mieszając, dodać pomidory i po kilku minutach kurczaka. Gdy mięso będzie dochodzić dodać sól i pieprz, ocet, posiekane zioła, wymieszać, smażyć jeszcze kilka minut, ewentualnie podlać kilkoma łyżkami gorącej wody. Podawać z ziemniakami piure obficie polewając sosem porcje mięsa. Udekorować zieleniną.