Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ziemniaczana farmerska

 

Składniki:

    • 50 dag ziemniaków
    • 1,5 litr wywaru drobiowego
    • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 20 dkg boczku
    • 1 łyżka oliwy lub smalcu
    • liść laurowy, ziele angielskie
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Obrane i opłukane ziemniaki pokrój w gruba kostkę. Włoszczyznę oczyść i obierz. Marchewkę , pietruszkę obierz, zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Obierz cebule i czosnek. posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej w rondlu smalec , wrzuć pokrojony boczek i podsmaż. Na pozostałym tłuszczu podduś warzywa, cebulę i czosnek. Wszystkie składniki przełóż do garnka, zalej wywarem mięsnym, dodaj przyprawy i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Posyp zieleniną i podaj. Jeśli ktoś lubi może zabielić zupę śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *