Składniki:
-
- 50 dag ziemniaków
- 1,5 litr wywaru drobiowego
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dkg boczku
- 1 łyżka oliwy lub smalcu
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Obrane i opłukane ziemniaki pokrój w gruba kostkę. Włoszczyznę oczyść i obierz. Marchewkę , pietruszkę obierz, zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Obierz cebule i czosnek. posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej w rondlu smalec , wrzuć pokrojony boczek i podsmaż. Na pozostałym tłuszczu podduś warzywa, cebulę i czosnek. Wszystkie składniki przełóż do garnka, zalej wywarem mięsnym, dodaj przyprawy i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Posyp zieleniną i podaj. Jeśli ktoś lubi może zabielić zupę śmietaną.