Składniki:
- 1 kurczak
- oliwa z oliwek
- 4 banany
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka pieprzu
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 szklanki bulionu
- sól, cukier trochę
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie. Banany obrać ze skóry, pokroić na plasterki. Mięso i banany ułożyć w posmarowanym olejem żaroodpornym naczyniu. W rondlu rozgrzać resztkę oleju, dodać mąkę i pieprz. Następnie dodać ocet, bulion, przyprawić do smaku, doprowadzić do wrzenie, gotować około 3-4 minut, a następnie zalać nim mięso. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 220 stopni C piekarnika, piec 30 minut w połowie pieczenia obracając porcje mięsa, polewać sosem.