Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po brazylijsku

 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • oliwa z oliwek
  • 4 banany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól, cukier trochę

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie. Banany obrać ze skóry, pokroić na plasterki. Mięso i banany ułożyć w posmarowanym olejem żaroodpornym naczyniu. W rondlu rozgrzać resztkę oleju, dodać mąkę i pieprz. Następnie dodać ocet, bulion, przyprawić do smaku, doprowadzić do wrzenie, gotować około 3-4 minut, a następnie zalać nim mięso. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 220 stopni C piekarnika, piec 30 minut w połowie pieczenia obracając porcje mięsa, polewać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *