Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi ziemniaczane z grzybowym farszem

Składniki:

    • 1 jajko

    Ciasto:

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 jaja
    • mąka
    • sól

    Farsz:

    • świeże grzyby leśne
    • cebula
    • natka pietruszki
    • 1 jajko
    • masło i oliwa


    Sposób przyrządzenia:
    Dokładnie wyszorowane, nie obrane,  ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Schłodzić, obrać, przetrzeć przez sito lub skręcić w maszynce do mięsa, wymieszać z jajami i odrobiną mąki oraz przyprawami wyrobić na jednolitą masę. Grzyby obrać, drobno posiekać, podobnie cebulę. W rondlu rozgrzać odrobinę masła z oliwą, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby i dusić mieszając aż odparuje powstały sos. Przyprawić, dodać posiekaną natkę pietruszki i po schłodzeniu wbić jajko, dokładnie wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować krążki, na każdym ułożyć łyżkę farszu, skleić brzegi. Uformować w kształcie spłaszczonych walców, posmarować rozmieszanym jajkiem.. Piec we piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C na złocisty kolor.

    Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Nina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *