Składniki:
- 1 jajko
- 1 kg ziemniaków
- 2 jaja
- mąka
- sól
- świeże grzyby leśne
- cebula
- natka pietruszki
- 1 jajko
- masło i oliwa
Ciasto:
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Dokładnie wyszorowane, nie obrane, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Schłodzić, obrać, przetrzeć przez sito lub skręcić w maszynce do mięsa, wymieszać z jajami i odrobiną mąki oraz przyprawami wyrobić na jednolitą masę. Grzyby obrać, drobno posiekać, podobnie cebulę. W rondlu rozgrzać odrobinę masła z oliwą, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby i dusić mieszając aż odparuje powstały sos. Przyprawić, dodać posiekaną natkę pietruszki i po schłodzeniu wbić jajko, dokładnie wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować krążki, na każdym ułożyć łyżkę farszu, skleić brzegi. Uformować w kształcie spłaszczonych walców, posmarować rozmieszanym jajkiem.. Piec we piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C na złocisty kolor.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Nina