Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pręga wołowa w ostrym sosie paprykowym

Skład:

  • 2,5kg pręgi wołowej
  • seler
  • marchew
  • cebula
  • pomidory
  • papryka
  • sok z cytryny
  • papryczka chili
  • sos sojowy
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Miso umyć, osuszyć, obsmażyć na oleju. Seler, marchew, cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, dodać do smażącego się mięsa, podlać wodą, dodać przyprawy wedle uznania, dusić pod przykryciem. Przygotować sos paprykowy. Paprykę przypiec w piekarniku, obrać ze skóry i oczyścić, rozdrobnić. Paprykę, sos sojowy, sok z cytryny z odrobiną utartej skórki cytryny, oczyszczoną i pokrajaną papryczką chili dokładnie zmiksować. Duszące się mięso odkryć, zredukować powstały sos. Miękkie mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku , obłożyć uduszonymi warzywami, polać sosem paprykowym. Udekorować pokrojonym pomidorem.

2 comments for “Pręga wołowa w ostrym sosie paprykowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *