Skład:
- 2,5kg pręgi wołowej
- seler
- marchew
- cebula
- pomidory
- papryka
- sok z cytryny
- papryczka chili
- sos sojowy
- olej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Miso umyć, osuszyć, obsmażyć na oleju. Seler, marchew, cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, dodać do smażącego się mięsa, podlać wodą, dodać przyprawy wedle uznania, dusić pod przykryciem. Przygotować sos paprykowy. Paprykę przypiec w piekarniku, obrać ze skóry i oczyścić, rozdrobnić. Paprykę, sos sojowy, sok z cytryny z odrobiną utartej skórki cytryny, oczyszczoną i pokrajaną papryczką chili dokładnie zmiksować. Duszące się mięso odkryć, zredukować powstały sos. Miękkie mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku , obłożyć uduszonymi warzywami, polać sosem paprykowym. Udekorować pokrojonym pomidorem.
2 comments for “Pręga wołowa w ostrym sosie paprykowym”