Zupa cebulowa z serem Emmentaler
Składniki:
- 50 g masła
- 2 cebule pokrojone w talarki
- 10 ml (2 łyżeczki) mąki
- 1 l wywaru warzywnego lub bulionu z kurczaka
- 4 łyżki stołowe wytrawnego białego wina
- 4 kromki chrupiącego, białego pieczywa
- 150 g startego sera ementaler
- sól i czarny pieprz mielony
Przygotowanie:
Roztopić masło w dużym rondlu. Dodać cebulę i smażyć około 12 minut, aż się lekko przyrumieni. Oprószyć mąką, wymieszać i zrumienić na złoty kolor. Wlać bulion, wino i zagotować cały czas mieszając. Doprawić do smaku, przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut.
Rozgrzać opiekacz. Lekko zrumienić kromki chleba i ułożyć na nich ser. Wstawić ponownie do opiekacza i opiekać, aż ser zacznie bulgotać. Włożyć kromki do 4 ogrzanych, żaroodpornych miseczek.
Wyjąć cebulę z wywaru i rozdzielić na 4 części. Włożyć cebulę do miseczek, wlać bulion i natychmiast podawać.