Składniki:
- pierś z kurczaka
- opakowanie "Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną"
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cury
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 kostka rosołu drobiowego
- 3 łyżki keczapu łagodnego
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 5 łyżek ziarna sezamowego
Sos:
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- imbir, cury
- kostkę drobiową
- cukier
- łyżkę keczupu
- 2 łyżeczki sosu sojowego zalewamy
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sosu zalewamy szklanką wrzątku, mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i skrapiamy sosem sojowym. Na połowie ilości oleju smażymy na złoto. Pod koniec dodajemy resztę keczapu. Przygotowanie warzyw: Cebulę kroimy w piórka i smażymy do zeszklenia na osobnej patelni na reszcie oleju. Dodajemy mrożone warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy przez ok. 3-4 minuty. Posypujemy przyprawa z sazsetki. Następnie dodajemy mięso i całość zalewamy sosem. Dusimy pod przykryciem ok.3 minut. Jeśli całość będzie za gęsta można dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Gotowe danie na miseczkach posypujemy prażonym ziarnem sezamowym. Podajemy z bułką. Przygotowanie zajmuje mi ok. 30 minut. Można chińszczyznę pozostawić w lodówce na dzień następny – jest lepsza. Danie zwykle przygotowuję przed wyjściem do pracy, studzę i zostawiam w lodówce. Wystarczy podgrzać i gotowe.