Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka świeżo startej skórki z cytryny
- 1/3 szklanki soku cytrynowego
- ¼ szklanki tartej cebuli
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone żeberka podzielić na porcje. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. W misce zalać podzielone na porcje mięso przygotowaną marynatą i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Na blasze do pieczenia rozłożyć folię aluminiową. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Na folii rozłożyć żeberka, polać resztą marynaty. Piec przez 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 170 stopni i piec żeberka kilkakrotnie je obracając do momentu aż mięso bez oporu będzie oddzielać się od kości. Podawać z ulubionymi dodatkami. Na zimno też są wyśmienite.