Składniki:
- 4 świeże udka kurczaka
- 1 łyżeczka oleju
- 1/3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka
- 2, 3 plastry cytryny
- 2 małe gałązki rozmarynu
- 1 szklanka rozgniecionego ananasa
- ¼ szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego czosnku
Sposób przyrządzenia:
Z udek usunąć skórę (jeśli ktoś lubi skórę można pozostawić). Osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć olejem. Obrumienić w mocno nagrzanym piekarniku. Tak przygotowane udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe składniki potrawy dokładnie wymieszać, polać nimi porcje mięsa, na wierzchu położyc gałązkę rozmarynu i kilka plastrów sparzonej prze pokrojeniem cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 75 minut. Podawać z ryżem lub pieczywem wraz z ulubionymi dodatkami.