Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki z baraniny

Składniki:

– 250 g ryżu
– ½ kg mielonej barany
– dwie średnie kapusty włoskie
– 2 duże cebule
– pół główki czosnku
– sól, pieprz
– ¼ łyżeczki chilli
– 2 jajka
– po pół łyżeczki bazyli i oregano.

Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak, aby nie był zbyt rozgotowany, czekamy aż ostygnie.
Do miski bierzemy ugotowany ryż, mieloną baraninę, przyprawy, podsmażoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Mieszamy dokładnie, dodajemy jajka i ponownie dokładnie mieszamy.
Kapustę w całości wrzucamy do garna z gotująca się wodą i delikatnie, co chwilę obracamy – przez mniej więcej 10 minut. Wyciągamy z garnka i pozwalamy przez chwilę ostygnąć.
Delikatnie odcinamy liście tuż przy nasadzie.
Układamy płasko i ostrym nożem przycinamy zgrubienia przy kocach liści.
Układamy nadzienie od strony nasady i zawijamy tworząc przy bokach zakładki, tak aby gołąbki były szczelnie „zapakowane”. Układamy ciasno w garnku jeden przy drugim.
Zalewamy delikatnie wodą (ja używam tej z gotowania kapusty) i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 2 godzin aż kapusta będzie miękka.

Podawać z dowolnym sosem do gołąbków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *