Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karmazyn po seczuańsku gotowany na parze

Składniki:

    • 1 karmazyn lub inna ryba o zwartym białym mięsie (dorsz, sandacz, okoń..)
    • imbir pokrojony w plastry
    • zielona cebulka lub szczypiorek
    • 3 plasterki cebuli
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Na jednym z boków wykonać ostrym nożem kilka głębokich nacięć, natrzeć dokładnie solą i pieprzem nie zapominając o jamie brzusznej. Odstawić na 30 minut do lodówki. Do jamy brzusznej ryby włożyć plasterki cytryny i natkę pietruszki, a w każde nacięcie na boku plaster imbiru i pocięte piórka cebuli lub szczypioru. Tak przygotowaną rybę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i parować przez 20 – 30 minut. Czas obróbki cieplnej uzależniony jest od wielkości przygotowywanej ryby.

    Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *