Poszukujesz nowych, sprawdzonych przepisów? Idealnie trafiłeś. Faszerowane papryki. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kolorowych papryk, mięsa mielonego, kukurydzy i czosnku.
Składniki:
- 4 papryki o różnych kolorach
- 300 g mielonego mięsa drobiowego
- 400 ml passaty pomidorowej
- 200 g czerwonej fasoli
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g sera mozzarella
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki octu balsmicznego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić do garnka z rozgrzana oliwą.Lekko poddusić po czym wrzucić mięso mielone.Razem przesmażyć.Dodać kukurydzę, i czerwoną fasolę.Chwilę trzymać na ogniu i zalać całość passatą pomidorową.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem balsamicznym.Papryki natomiast przekroić wzdłuż na pół.Wydrążyć gniazda nasienne i wypełnić je farszem.Na wierzchu rozłożyć mozzarelle porwaną na mniejsze kawałki.Tak przygotowane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
Liczba porcji: 8