Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane papryki Marcela

Poszukujesz nowych, sprawdzonych przepisów? Idealnie trafiłeś. Faszerowane papryki. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kolorowych papryk, mięsa mielonego, kukurydzy i czosnku.

 

Składniki:

  • 4 papryki o różnych kolorach 
  • 300 g mielonego mięsa drobiowego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 200 g czerwonej fasoli
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g sera mozzarella
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki octu balsmicznego
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić do garnka z rozgrzana oliwą.
    Lekko poddusić po czym wrzucić mięso mielone.
    Razem przesmażyć.
    Dodać kukurydzę, i czerwoną fasolę.
    Chwilę trzymać na ogniu i zalać całość passatą pomidorową.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem balsamicznym.
    Papryki natomiast przekroić wzdłuż na pół.
    Wydrążyć gniazda nasienne i wypełnić je farszem.
    Na wierzchu rozłożyć mozzarelle porwaną na mniejsze kawałki.
    Tak przygotowane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *