Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Tym razem przepis na serowe kule ze szpinakiem. Przepis zawiera: żółty ser, szpinak, śmietanę, jajko.
Składniki:
- 400 g sera żółtego
- 200 g mrożonego szpinaku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Do dużej miski zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach.Dodać do niego rozmrożony szpinak.Możemy użyć świeżego tylko wtedy należy go wcześniej przesmażyć na patelni z rozgrzanym masłem.Wbić jeszcze jajko i dodać śmietanę.Całość dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę.Doprawić ją do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.Z powstałej masy formować małe kulki.Obtoczyć je w bułce tartej.Kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4