Znakomite ciasta warte spróbowania. Tym razem przepis na tatrę z rabarbarem Marioli. Do jej wykonania potrzebujesz: mąki, rabarbaru, jajek, masła.
Składniki:
- 4 laski rabarbaru
- 110 g mąki tortowej
- 40 g wiórek kokosowych
- 40 g roztopionego masła
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Sposób wykonania:
-
Jajka wbić do miski.Dodać do nich cukier i razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo masło oraz mleko wymieszane z jogurtem.Gdy składniki zaczną się łączyć wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i pieczenia, wiórkami kokosowymi i sodą oczyszczoną.Całość dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.Wówczas przelać je do formy.Na wierzchu ułożyć rabarbar pokrojony na małe kawałki.Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 55 minut.
Liczba porcji: 8