A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Sałatka z krewetkami w roli głównej. Pozostałe składniki: pomidorki koktajlowe, musztarda, oliwa z oliwek.
Składniki:
- 250 g krewetek
- 6 pomidorków koktajlowych
- duża garść liści rukoli
- kawałek parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Rukolę opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do dużej miski.Dodać do niej umyte pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.Parmezan zetrzeć na cieniutki plasterki.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą.Gdy lekko się zeszkli dodać krewetki.Razem przesmażyć, aż krewetki się zaróżowią.Wówczas przełożyć je do sałatki.Następnie musztardę wymieszać z olejem z pestek winogron.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Sosem polać sałatkę, przemieszać.Wierzch udekorować paskami parmezanu.
Liczba porcji: 4