Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego oliwę z oliwek i sok z cytryny.Następnie wrzucić bazylię, tymianek i słodką paprykę.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić na kilka godzin.Po tym czasie ułożyć pierś na kawałku folii aluminiowej.Szczelnie zawinąć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.Piec około 40 minut.Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika, odwinąć z folii i pokroić na mniejsze porcję.
Liczba porcji: 2