Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Z powierzchni mięsa usunąć resztki tłuszczu i błony. Za pomocą ostrego noża wykonać na mięsie 10 nacięć o głębokości około 1 cm. Czosnek wymieszać z rozmarynem i natrzeć nimi mięso. Posolić i posypać papryką. Do naczynia żaroodpornego wlać rozpuszczone masło dodać posiekaną cebule, ułożyć wen mięso i polać olejem. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i piec mięso w piekarniku przez 1 godzinę. Następnie odkryć , obniżyć temperaturę do 160 stopni i dopiec polewając powstałym sosem przez 20 minut. Podawać na zimno lub ciepło.
-
- 1, 5 kg schabu bez kości
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżki masła
- ¼ szklanki oleju
1 comment for “Schab pieczony z rozmarynem”