Składniki:
- 2 kg schabu bez kości
- ¼ szklanki soku morelowego
- ¼ szklanki drobno pokruszonych krakersów
- 2 łyżki posiekanych pistacji
- ¼ łyżeczki soli czosnkowej
- ¼ szklanki marynaty morelowej lub śliwkowej
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki drobno posiekanych suszonych moreli
- ½ szklanki posiekanych orzechów pistacjowych
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Ułożyć na desce do mięsa. Używając ostrego noża mięso nacinamy wzdłuż tak,
aby uzyskać prostokątny płat. Rozbić go ręka umoczoną w wodzie.
Składniki farszu wymieszać dokładnie i rozłożyć równomiernie na płacie mięsa. Całość zwinąć w ciasny rulon i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem. Roladę natrzeć dokładnie sokiem morelowym lub alkoholem, odstawić do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku przez 90 minut obracając i polewając powstającym sosem. W międzyczasie w rondlu rozpuścić masło, dodać 2 łyżki posiekanych orzechów, sól czosnkową, pokruszone krakersy. Podgrzewać mieszając przez 1 minutę. Mięso wyjąc z piekarnika, używając łyżki pokryć masłem z dodatkami. Ponownie wstawić do piekarnika i dopiec przez 45 minut. Podawać na ciepło lub zimno.