Składniki:
- 2 polędwice wieprzowe
- 8 dużych listków rozmarynu
- 8 dużych listków tymiankowych
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- 1/4 szklanki oliwy albo oleju
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Każdą polędwiczkę pokroić na 6 plastrów i rozbić dłonią. W misce wymieszać oliwę, ocet i zioła. Marynatą zalać mięso i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Piekarnik mocno nagrzać. Mięso odsączyć z marynaty, ułożyć na ruszcie. Z marynaty usunąć zioła, doprowadzić ją do wrzenia i zagęścić po odparowaniu jej części. Ruszt umieścić w mocno nagrzanym piekarniku i piec mięso przez 8 minut obracając w połowie pieczenia. Podawać z sosem i warzywami z wody.