Znakomite przepisy dla wielbicieli zup-kremów. Dziś przepis na zupę marchewkową z pomarańczą. Lista zakupów: marchewka, pomarańcza, imbir, czosnek i cebula.
Składniki:
- 1 l bulionu
- 700 g marchewki
- 1/2 pomarańczy
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i lekko przesmażyć.Wówczas dodać starty imbir i trzymać na ogniu około 3 minut.Po tym czasie wrzucić obraną marchewkę pokrojoną na plasterki.Dodać również kurkumę oraz słodką paprykę.Całość wymieszać i smażyć około 5 minut, często mieszając.Po tym czasie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz gorący bulion.Gotować jeszcze około 20 minut po czym zestawić garnek z ognia.Wlać mleko kokosowe oraz dodać sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
Liczba porcji: 5