Pyszna, mocna soczysta grillowana karkówka. Do jej wykonania potrzebujesz: oliwy z oliwek, czosnku, musztardy, majeranku i ziół prowansalskich.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- ½ szkl oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miski przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej musztardę oraz ketchup.Dokładnie wymieszać.Dodać do niej obraną i drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Wrzucić majeranek, zioła prowansalskie, przyprawę grillową i słodką paprykę.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia odsączyć z nadmiaru marynaty po czym kłaść na rozgrzanym ruszcie.Grillować z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 6