Składniki:
- ½ op makaronu spaghetti
- 1 i 1/2 szkl listków natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szkl oliwy
- 3 łyżki prażonych pestek słonecznika
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do blendera przełożyć natkę pietruszki.Dodać do niej obrany ząbek czosnku.Wrzucić pestki słonecznika i starty parmezan.Dodać jeszcze ocet balsamiczny po czym zalać całość oliwą.Całość dokładnie zmiksować na gładkie, jednolite pesto.Doprawić je do smaku solą oraz pieprzem.Gdyby wyszło za gęste dodać jeszcze odrobinę oliwy.W między czasie ugotować makaron najlepiej według opisu na opakowaniu.Gotowy odcedzić i wymieszać z pietruszkowym pesto.
Liczba porcji: 4