Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem pomidorowy Bożeny

Znakomity, aksamitny krem z pomidorów pomysłu Bożeny. Aby wykonać ten przepis oprócz pomidorów będziesz potrzebować: czosnku, cebuli, bulionu warzywnego oraz bazylii. 
 

Składniki:

  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki bazylii 
  • 100 g śmietany kremowi 36%
  • 3 szczypty cukru
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek i lekko zeszklić.
    Wówczas dodać obraną marchewkę stratą na tarce oraz pomidory z puszki.
    Razem trzymać chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i wlać śmietanę kremówkę.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednoty krem.
    Ponownie postawić go na ogniu.
    Doprawić do smaku bazylią, cukrem, solą i pieprzem. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *