Pięknie pachnące zapiekane jabłka Justyny. Idealny deser na mroźne dni. Do jego wykonania będziesz potrzebować: jabłek, rodzynek, migdałów i masy marcepanowej.
Składniki:
- 2 jabłka
- 150 ml soku jabłkowego
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g masy marcepanowej
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki masła
Sposób wykonania:
-
Jabłka dokładnie umyć.Następnie odciąć tzw. ”czubki” po czym delikatnie wydrążyć miąższ.Uważając, aby nie uszkodzić skórki jabłka.Skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Natomiast do miski przełożyć masę marcepanową.Wrzucić do niej migdały, rodzynku, skórkę z cytryny oraz cynamon.Całość dokładnie wymieszać.Powstałym farszem wypełnić wydrążone jabłka.Tak przygotowane jabłka wstawić do naczynia do zapiekania.Podlać je sokiem jabłkowym, wrzucając jeszcze kawałek masła.Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 30 minut.
Liczba porcji: 2