Znakomite przepisy na mięsa. Musisz je wypróbować. Kotlety jagnięce przepisu Eweliny. Lista zakupów: kotlety jagnięce, rozmaryn, czosnek, oliwa z oliwek.
Składniki:
- 4 kotlety jagnięce
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżko czerwonego wina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki wlać oliwę z oliwek i czerwone wino.Dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn i skórkę z cytryny.Całość wymieszać i doprawić jeszcze do smaku sola oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.Kłaść je na rozgrzanej patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor.Długość smażenia zależy od stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać.
Liczba porcji: 4