Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos pieczarkowy Tomka

Pyszne i sprawdzone przepisy na sosy. Dziś przepis na sos pieczarkowy Tomka. Aby go wykonać potrzebujesz: pieczarek, czosnku, cebuli i śmietany. 
 

Składniki:

  • ½  pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie obraną cebulę drobno posiekać.
    Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę. 
    W rondelku rozgrzać masło.
    Wrzucić na niego cebulę i czosnek.
    Lekko zeszklić po czym wrzucić pieczarki i razem przesmażyć.
    Wówczas wlać śmietanę.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Trzymać jeszcze przez chwile, aż sos zgęstnieje.
    Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *