Niech w Twoim domu zawsze goszczą smaczne ryby. Dziś przepis na grillowane filety z dorsza Sylwii. Przepis zawiera: filety z dorsza, cytrynę, czosnek, natkę pietruszki i przyprawy.
Składniki:
- 900 g fileta z dorsza
- 100 ml oliwy
- 1 cytryna
- ½ pęczka natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Fileta z dorsza delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Podzielić na mniejsze porcję.Następnie do oliwy z oliwek dodać sok z cytryny.Dokładnie wymieszać.Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać posiekaną natkę pietruszki.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą natrzeć rybę.Wstawić do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie wyjąć dorsza z lodówki i kłaść go na rozgrzanym ruszcie.Grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4