Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa grochowa Kaśki

Poszukujesz nowych przepisów na zupy? Idealnie trafiłeś. Wypróbuj zupę grochową pomysłu Kaśki. Lista zakupów: groch, marchewka, ziemniaki, boczek i kiełbasa. 
 

Składniki:

  • 350 g grochu 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • 30 dag kiełbasy
  • 15 dag chudego boczku 
  • 3 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Groch zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia wymienić wodę na świeżą.
    Wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę i ziemniaka pokrojonego na mniejsze kawałki.
    Dodać ziele angielskie, liść laurowy i majeranek.
    Gotować na małym ogniu.
    W między czasie kiełbasę i boczek pokroić na mniejsze kawałki.
    Przesmażyć je na rozgrzanej patelni.
    W połowie gotowania dorzucić je do zupy. 
    Gotować do miękkości grochu.
    Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *