Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z jagodami Aldony

Znakomite przepisy na ciasta. Musisz je wypróbować.Tym razem przepis na tartę z jagodami Aldony. Przepis zawiera: mąkę, masło, jagody, jogurt i jajko. 
 

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 60 ml wody
  • 1 jako
  • 100 g masła
  • 40 dag jagód 
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
 

Sposób wykonania:

  1. Na deskę przesiać mąkę.
    Dodać do niej masło i razem posiekać.
    Następnie wbić jajko i dodając stopniowo wodę zagniatać całość na gładkie, jednolite ciasto.
    Z gotowego ciasta uformować kulę.
    Przykryć lnianą ściereczką i wstawić do lodówki na około 30 minut.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.
    Cienko go rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart.
    Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut. 
    Po tym czasie wysmarować wierzch ciasta jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Wysypać jagody i ponownie wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *