Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na zupy-kremy. Tym razem przepis na krem z dyni Jadwigi. Aby go wykonać potrzebujesz: dyni, bulionu, cebuli i miodu.
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 1 l bulionu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki łagodnej papryki
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać i wrzucić ją do garnka z rozgrzanym masłem.Gdy lekko się zeszkli dorzucić obraną dynię pokrojoną na mniejsze kawałki.Razem przesmażyć po czym dodać miód, ocet winny, cynamon i gałkę muszkatołową.Zalać całość bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości dyni.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić go do smaku słodką oraz ostrą paprykę, solą i pieprzem.
Liczba porcji: 5