Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowany dorsz Franka

Mamy dla Was przepis na pysznego grillowanego dorsza przepisu Franka. Do jego wykonania będziesz potrzebować: filetów z dorsza, oliwy z oliwek, czosnku i tymianku.   
 

Składniki:

  • 2 filety z dorsza 
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • starta skórka z 1 cytryny
  • pieprz
  • sól

 
 

Sposób wykonania:

  1. Filety z dorsza delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwą z oliwek.
    Dodać do niej obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn i tymianek.
    Wrzucić jeszcze skórkę z cytryny oraz pokruszone listki laurowe.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć filety.
    Odstawić je na co najmniej 40 minut.
    Po tym czasie kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *