Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym

Portal  dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów. Dziś przepis na bakłażana zapiekanego w sosie pomidorowym. Lista zakupów: bakłażan, pomidory, cebula i mozzarella. 
 

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka łyżek startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
 

Sposób wykonania:

  1. Bakłażana dokładnie oczyścić i pokroić na plastry.
    Oprószyć je solą i odstawić na około 30 minut.
    Po tym czasie opłukać  je pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku.
    Ułożyć na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek i przesmażyć z obu stron na złoty kolor.
    Tak przygotowany ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Ułożyć na nim plasterki mozzarelli.
    Następnie na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę.
    Dodać pomidory z puszki.
    Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż pomidory się zaczną rozpadać i tworzyć gęsty sos.
    Doprawić go do smaku sola, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano.
    Gotowy wylać na bakłażany.
    Wierzch posypać jeszcze startym żółtym serem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 30 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *