Portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów. Dziś przepis na bakłażana zapiekanego w sosie pomidorowym. Lista zakupów: bakłażan, pomidory, cebula i mozzarella.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 kulka mozzarelli
- kilka łyżek startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
-
Bakłażana dokładnie oczyścić i pokroić na plastry.Oprószyć je solą i odstawić na około 30 minut.Po tym czasie opłukać je pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku.Ułożyć na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek i przesmażyć z obu stron na złoty kolor.Tak przygotowany ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Ułożyć na nim plasterki mozzarelli.Następnie na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę.Dodać pomidory z puszki.Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż pomidory się zaczną rozpadać i tworzyć gęsty sos.Doprawić go do smaku sola, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano.Gotowy wylać na bakłażany.Wierzch posypać jeszcze startym żółtym serem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 30 minut.
Liczba porcji: 4