Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z porów Krystiana

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszną zupę z porów Krystiana.  Do jej wykonania potrzebujesz: porów, ziemniaków, bulionu oraz śmietany. 
 

Składniki:

  • 1 por 
  • 3 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 3 szkl bulionu 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pora dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą, odchylając pojedyncze liście, aby piasek zawarty między nimi dobrze się wypłukał.
    Następnie pokroić go w krążki.
    Wrzucić je do garnka z rozgrzanym masłem.
    Przesmażyć je po czym wyjąć kilka krążków do dekoracji a do reszty pora dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Zalać całość bulionem i gotować do miękkości warzyw.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia, wlać śmietanę i dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
    Postawić jeszcze na chwilę na ogniu, aby zupa się podgrzała.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
    Przed podaniem wrzucić wcześniej odłożone krążki porów. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *