Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Różowy chłodnik Marioli

Pyszności na rodzinne spotkania. Znakomite chłodniki. Dziś przepis na różowy chłodnik Marioli. Lista zakupów: kwaśne mleko, ogórek, śmietana, koperek i botwina.  
 

Składniki:

  • 1 litr kwaśnego mleka 
  • 1 ogórek zielony
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
 

Sposób wykonania:

  1. Botwinkę dokładnie oczyścić i pokroić n małe kawałki.
    Wrzucić je do garnka i zalać  2 szklankami wody.
    Zagotować po czym zestawić z ognia do ostygnięcia.
    W między czasie ogórek obrać i pokroić w kostkę.
    Koperek posiekać i razem z ogórkiem dodać do botwinki.
    Następnie wlać jeszcze śmietanę i kwaśne mleko.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Na koniec dokładnie schłodzić w lodówce. 
     

Liczba porcji: 4

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *