Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem truskawkowy Bartka

Spróbuj przygotować swój domowy dżem truskawkowy, bez chemii i konserwantów. Lista zakupów: truskawki, cytryna i cukier. 
 

Składniki:

  • 2kg truskawek
  • 2 kg cukru
  • 1 cytryna
 

Sposób wykonania:

  1. Truskawki dokładnie umyć, odrywając zielone szypułki.
    Pokroić je na mniejsze kawałki.
    Wrzucić do miski i zasypać 1 kg cukru.
    Odstawić na kilka godzin, aż truskawki puszczą sok.
    Następnie przełożyć je do rondelka.
    Wsypać resztę cukru oraz wlać sok wyciśnięty z cytryny.
    Tak przygotowane postawić na małym ogniu i gotować, aż truskawki zaczną się rozpadać, a cukier się roztopi.
    W czasie gotowania zbierać z wierzchu powstałą pianę.
    Gdy całość zgęstnieje przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *