Spróbuj przygotować swój domowy dżem truskawkowy, bez chemii i konserwantów. Lista zakupów: truskawki, cytryna i cukier.
Składniki:
- 2kg truskawek
- 2 kg cukru
- 1 cytryna
Sposób wykonania:
-
Truskawki dokładnie umyć, odrywając zielone szypułki.Pokroić je na mniejsze kawałki.Wrzucić do miski i zasypać 1 kg cukru.Odstawić na kilka godzin, aż truskawki puszczą sok.Następnie przełożyć je do rondelka.Wsypać resztę cukru oraz wlać sok wyciśnięty z cytryny.Tak przygotowane postawić na małym ogniu i gotować, aż truskawki zaczną się rozpadać, a cukier się roztopi.W czasie gotowania zbierać z wierzchu powstałą pianę.Gdy całość zgęstnieje przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Liczba porcji: 8