Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry czekoladowe Beaty

Kolejny przepis na znakomite gofry. Tym razem o smaku czekoladowym. Do ich wykonania potrzebujesz: maślanki, mąki pszennej, kakaa i cukru. 
 

Składniki:

  • 450 g maślanki
  • 120 g startej czekolady 
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru 
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 55 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski przesiać mąkę z dodatkiem soli, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej.
    Dodać jeszcze kakao oraz cukier, przemieszać.
    Następnie do drugiej miski wbić jajka.
    Dodać do nich masło, wanilię i maślankę.
    Dokładnie wymieszać.
    Wówczas połączyć suche składniki z mokrymi.
    Na koniec wrzucić jeszcze startą czekoladę.
    Z powstałego ciasta smażyć gofry.
    Podawać według upodobań np. z lodami lub polane sosem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *